Email: info@aedoninternational.com

Kluisroof bij Allianz: 2,3 miljoen klanten getroffen door dataroof

De kluisroof waarbij vorige maand een backup van verzekeraar Allianz werd gestolen bevatte gegevens van veel meer klanten dan eerste instantie werd gedacht. Het gaat volgens het bedrijf om 2,3 miljoen Nederlanders. Eerder leek het om 260.000 mensen te gaan.

De 260.000 klanten zijn mensen die direct via Allianz een verzekeringspolis hebben afgesloten. Van hen zijn naam en adresgegevens en het kenteken gekoppeld.

Twee miljoen mensen hebben een pechhulpverzekering via de leasemaatschappij of de autodealer afgesloten. Van hen is in de meeste gevallen alleen het kenteken bekend. Alleen van mensen die in de afgelopen vijf jaar een beroep hebben gedaan op pechhulp zijn behalve het kenteken ook de naam- en adresgegevens vermeld. Hoeveel dat er zijn is niet duidelijk.

Hele kluis gestolen

De backup van polisgegevens lag opgeslagen op een externe beveiligde locatie. Volgens een woordvoerder is niet alleen de backup maar de hele kluis gestolen. Niet duidelijk is of de dieven bewust op de Allianz-data uit waren of gewoonweg een kluis meegenomen hebben.

Allianz vermoedt dat de kluis of de database nog niet geopend is. “We zien geen verhoogde activiteiten op het gebied van phishing”, aldus de woordvoerder.

De verzekeraar waarschuwt voor misbruik en phishingmails en roept klanten op om alert te zijn op verdachte e-mails of sms-berichten.

Brief van Allianz aan klanten

Bij een diefstal in een beveiligde locatie is recent een kluis met daarin een deel van onze back-up gestolen. Wij hebben aangifte van diefstal bij de politie gedaan en het onderzoek loopt nog. Direct zijn externe experts met ons aan de slag gegaan en hebben wij maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Wat is er gestolen?

In de back-up zaten zeer diverse en vooral oude gegevens, maar deels ook persoonsgevoelige informatie. Daarom hebben wij hiervan ook melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gestolen back-up is alleen toegankelijk voor personen met de juiste specifieke apparatuur en kennis. Een team gespecialiseerde IT’ers en externe experts zoekt dagelijks naar indicaties van het ontsluiten en gebruik van de gegevens. Vooralsnog is er geen enkele aanwijzing dat de daders de gegevens hebben kunnen ontsluiten. Desondanks willen wij iedereen informeren die mogelijk betrokken is. Wij betreuren dat de gegevens die u aan ons heeft toevertrouwd nu gestolen zijn. En werken er hard aan om de mogelijke gevolgen voor u te beperken.

Wat betekent dit voor u?

Wij sturen u deze brief omdat uw gegevens op deze back-up staan en wij het van belang vinden u rechtstreeks te informeren. Het bestand bevat uw NAW-gegevens (Naam, Adres en Woonplaats) en uw voertuiggegevens, zoals uw kentekennummer. Vooralsnog hebben wij geen enkele aanwijzing dat de gegevens ontsloten zijn.

Bron: www.nos.nl

About the Author