Email: info@aedoninternational.com

Cyberaanval Universiteit Maastricht duurt mogelijk tot na kerstvakantie

De Universiteit Maastricht heeft nog geen antwoord gevonden op de “serieuze cyberaanval” van Kerstavond. De verwachting is dat er tot na de kerstvakantie niet of nauwelijks gemaild kan worden via de servers van de universiteit. Windows-computers zijn ontoegankelijk. Een aantal websites is uit de lucht.

De universiteit kampt sinds dinsdag met ransomware. Hackers nemen dan de besturing van de websites over en maken ze ontoegankelijk voor de buitenwereld. Pas als wordt betaald, zijn ze bereid om weer uit de systemen te verdwijnen. Woordvoerder Fons Elbersen zegt tegen 1Limburg dat de universiteit in gesprek is met de hackers. Maar hij wil niet zeggen of er afspraken komen over het betalen van losgeld.

Volume 90%Universiteit Maastricht over ransomware: ‘Dit wens je niemand toe’

“Er wordt al sinds het moment van de ontdekking koortsachtig gewerkt om een oplossing te vinden. We zijn met experts van de universiteit en uit het hele land bezig om uit te vinden wat er precies aan de hand is en wat we eraan kunnen doen”, aldus Elbersen. Hij sluit niet uit dat er ook na 6 januari, de maandag na de kerstvakantie, problemen zullen zijn.

Studenten maken zich zorgen over de gevolgen van de cyberaanval op hun studie. De academie is met Kerst gesloten. Toch werken veel studenten door, bijvoorbeeld aan hun scriptie. Onder andere de bibliotheek en het Student Portal zijn offline. Studenten kunnen daardoor niet bij documenten. “Ik moet een lesboek hebben dat op de server staat voor een toets in januari en daar kan ik dus niet bij”, legt student Tatjana uit. “Daarnaast moet ik voor een paper onderzoek doen en ook dat staat online. Ik kan nu helemaal niks.”

Wetenschappelijke data zijn beveiligd opgeslagen, stelt de universiteit.

Bron: www.nos.nl

About the Author